Over hele verden finner vi tydelige mønstre i kjønnsroller og arbeidsdeling, og transportvalg og mobilitetsbehov henger sammen med kjønn. Til tross for dette er kjønnsperspektivet fortsatt underbelyst i transportforskningen og i utformingen av transportsystemer.
Kvinners daglige mobilitet er ofte tett knyttet til tilgjengeligheten av lokale tjenester og arbeidsplasser innen sektorer med høy kvinneandel. Dette reiser spørsmål som: Hvilke transportmidler foretrekker kvinner? Hvilken funksjon har kollektivtransport i kvinners liv? Hva betyr det for en kvinne å spare 10 minutter på en reise? Og hvilke systematiske ulikheter preger egentlig transportopplevelsene for ulike kjønn? Nye mobilitetstilbud som sykkeldeling og bildeling brukes forskjellig av kvinner og menn, og også forventningene til transportsystemet er ulike.
I dette seminaret rettet vi blikket mot nettopp disse forskjellene, og løftet fram kjønnsperspektivet i transportforskning og -planlegging. Målet var å dele kunnskap, erfaringer og refleksjoner fra ulike ståsted.
Program
Hva sier forskningen om kjønnsperspektiv i kollektivtransporten?
Tanu Priya Uteng (TØI), Malin Henriksson (EIT Urban Mobility), Pia Lindloge (EIT Urban Mobility, Innovation Hub North), Michaela Hvidt Breengaard og Hilda Rømer Christensen (Københavns Universitet).
Presentasjon Hvidt Breengaard og Rømer Christensen
Refleksjoner og erfaringer fra praksis
Jonny Berg (Avdelingsleder mobilitet, Troms fylkeskommune), Ole Kristian Gjertsen (Leder Strategi og bærekraft, Ruter) og Andrè Uteng (Bydynamikk)
Takk til alle som bidro til og deltok på seminaret!
Lyst til å bli medlem av Kollektivforum? Kontakt oss her.